Buikdans
 
 

Buikdans of oriëntaalse dans is een oud-Egyptische dans met wortels in de vruchtbaarheidscultuur. Vandaag is het een complexe en abstracte dans die innig verbonden is met de klassieke en populaire Arabische muziek.
Oriëntaalse dans is een zeer verfijnde kunstvorm, tegelijkertijd erotisch en spiritueel, melancholisch en feestelijk. In de dans leeft een schat aan emotionele, spirituele en mythische rijkdom, vergaard in haar eeuwenlange geschiedenis.

Buikdans is niet alleen een ontdekkingstocht naar die andere cultuur, het is ook een zinnenprikkelende ervaring, zowel voor beoefenaars als toeschouwers. Het is een erotische kunst, met de buik als middelpunt, een 'bekken' van levenskracht. Buikdansen geeft vrouwen een taal, waarmee ze hun (lichamelijke) identiteit kunnen ontdekken en uitdrukken. Buikdans verwarmt oog en hart, lichaam en ziel. Het is een aardse, vrouwelijke, krachtige, sensuele en feestelijke kunst!

Buikdans was oorspronkelijk een scheldnaam voor Raqs Sharqi, eeuwenoude dans van het Oosten.
Toen de westerse reizigers in de Oriënt voor het eerst deze krachtige vrouwelijke dans zagen, zagen zij slechts wulpse, exotische en verleidelijk-bewegende buiken. Ze zagen niet de artistieke waarde, de spirituele dimensie, de muzikale subtiliteit, de verbondenheid met de aarde en het eigen lijf die de dans zo uniek maken. Deze dansende vrouwen trokken scheurtjes in het strakke, westerse keurslijf van waarden en normen. Buikdans werd het, en buikdans is nog steeds de meest gebruikte naam. Een geuzennaam. Een heksennaam. Een naam die wij met trots weer kunnen opnemen, om waarlijk te dansen vanuit de buik. Een dans die nog altijd scheurtjes kan trekken in het strakke pantser van onze cultuur.

Buikdansen kent geen scheiding tussen esthetiek en emotionaliteit, tussen kunst en amusement, tussen elitair en populair.
Buikdansen kan een positief alternatief bieden in deze tijd van zwart-wit denken, van objectiviteit, indifferentie en a-sexualiteit.

Voor 'het verhaal van de buikdans': klik hier

Voor een korte uitleg bij de verschillende buikdansstijlen: klik hier

 
 
heavy hips, light feet / zware heupen, lichte voeten
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre