Engagement
 
 

Het Amana Dance Theatre groeide uit het Affront, een feministische theatergroep. Het is deze achtergrond van politiek theater die aan ons werk een specifiek karakter heeft gegeven, zowel op artistiek als op inhoudelijk vlak.
In de grotendeels op puur entertainment gerichte wereld van buikdansen zijn wij als geëngageerde kunstenaars op zijn minst buitenbeentjes te noemen.
Zonder te oordelen, stellen we de evidenties van ‘buikdans zoals te voorzien en te verwachten’ in vraag en proberen telkens tot de essentie van deze kunst terug te keren. Zowel de essentie van het fysieke, de dans, de beweging zelf, als van de cultuur waaruit ze voortkomt. Wat heeft de dialoog met deze andere cultuur ons te vertellen? Wat hebben westerse vrouwen van deze dans/cultuur te leren? Wat hebben ze te geven?

Het politiek-sociaal engagement wordt voor een deel gerealiseerd in het werk van Amana Dance Theatre: regelmatig verzorgen wij optredens en workshops in gevangenissen en vluchtelingencentra, wereldwinkels en wereldfestivals.
Ook in de dagelijkse praktijk als ‘buikdansschool’ is Amana Dance Theatre niet zozeer geïnteresseerd in het opleiden van entertainsters, maar in het uitnodigen van alle vrouwen om hun eigen grootsheid te vinden, ruimte te durven innemen, lichamelijk te communiceren met andere vrouwen…
Dit alles vanuit een artistieke benadering, zonder ooit in therapeutische termen te vervallen.

Artistiek heeft Amana Dance Theatre het grote voordeel gehad om van bij aanvang met een regisseur te kunnen werken, waardoor in voorstellingen evidente ‘opeenvolging van nummertjes’ kon vermeden worden en vervangen door inhoud, continuïteit, spanningsgolven, opbouw, eenheid in communicatie en esthetiek. Een voortdurende kritische bevraging door de regisseur, zowel van de dans als van de danseressen, behoedt ons voor vele valkuilen van de (oriëntalistische) show-wereld.

Deze constante geëngageerde zoektocht naar artistieke mogelijkheden, naast de evident entertainende; en een voortdurende dialoog tussen (vrouwen-)culturen kenmerken het werk van Amana Dance Theatre.

 
 
heavy hips, light feet / zware heupen, lichte voeten
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre