energy & flow

 

dancing workouts for health & joy

Vera

Vera Van den Berghe (1960), is bezielster-danseres van het Amana Dance Theatre, buikdansgezelschap en -school in het Antwerpse. Haar eerste liefde was het theater: als actrice en producer op zoek naar vrouwelijke teksten kwam ook het vrouwelijk bewegen op haar weg. Sindsdien is ze intens gepassioneerd door oriëntaalse dans, als performer en als lesgeefster. De innerlijke en artistieke kracht van deze zo dikwijls verguisde dans fascineert haar. Als feministe ziet ze buikdans ook als een koninginnenweg om vrouwen te helpen zich terug thuis te voelen in hun lijf en om bij elkaar te komen.

In haar dans verbindt zij aardse sensualiteit aan een groot spiritueel bewustzijn. Voor Vera primeert niet de choreografie, maar de verbondenheid van inhoud en techniek, van danstraditie en persoonlijkheid. Zij streeft voortdurend naar authenticiteit, openheid en eerlijkheid.

Als pedagoge bindt zij danstechniek onmiddellijk aan betekenis en communicatie. Zij staat bekend om haar inspirerende (en soms erg spirituele) beeldtaal, waarmee zij haar leerlingen uitnodigt om zich open te stellen voor de rijkdom van de muziek, en voor de emotionele en spirituele kracht van hun eigen bewegen. Voor Vera gaan inspiratie, engagement, techniek en communicatie hand in hand.

'Ik heb in mijn dans- en theater opleiding vele leraressen en leraren gevolgd (en doe dat nog steeds), en ik had het grote geluk een paar meesters te ontmoeten die me diepgaand (en tot op vandaag) inspireerden.
Naast de ontelbare oriëntaalse dans opleidingen, waren er de stemtrainingen Freeing the natural voice bij Peter Rouffaer, Michael Morgan en Kristin Linklater, de vele lessen Alexandertechniek van Helga Henckens en anderen, de intense danstrainingen Creative dance - Polarisatietechniek van Andrea Feldhoffer, de lessen, ervaringen en retraites Integrale Meditatie onder begeleiding van Paul Baatsen. Vandaag vind ik nog steeds inspiratie in Tai Chi, zoals geleerd bij Guido Pyl en Liev Van Mechelen. Verder ontvang ik met vreugde en dankbaarheid heel veel inspiratie van mijn leerlingen.

In april 2013 volgde ik de Nia White Belt opleiding. Niet de kunst, maar het bewegen zelf staat hier centraal: het luisteren naar, en het bewonen/bezielen van je lichaam. Het op een speelse, zachte en holistische manier omgaan met je conditie en gezondheid heeft me heel veel bijgebracht. Na 7 jaar enthousiast Nia delen nam ik dankbaar afscheid om mijn eigen weg in te slaan op het dans-belevingspad.

Vandaag laat ik me leiden door muziek en ritme om een ruimte te creëren waar energieën kunnen stromen, waar ik mijn ervaring kan delen met alle mensen die ik in de lessen ontmoet.'

 

Ik nodig je ten dans

Met jouw energie, op jouw ritme, vanuit jouw kracht, in volle zachtheid.

Ik nodig je uit om ruimte en richting te geven aan je dans, je beweging, jezelf.

Ik nodig je uit de muziek, je bewegingen en alle energieën te laten stromen

Doorheen je lichaam,

Doorheen je hart en ziel.