Hafla!
1993
 
 
 
   
 

Wie Wat Wanneer?

Hafla!
e
en oriëntaalse buikdans-theatershow

Première: 30 april 1996, GemeenschapsCentrum De Linde, Haren
Speelperiode: 1996 - 1998

Starring: Vera Van den Berghe (Amana)
Met: Sarah Benichou, Dominiek Devos, Hilde Vandingenen
Regie, choreografie & vormgeving:Philip Demeester
Dramaturgie: Vera Van den Berghe
Productie: dans/theaterlabo het AFFRONT

 
   
 

Inhoud

HAFLA! brengt de Oriëntaalse dans in haar volle culturele en artistieke diepgang op onze podia.
Een theater-dansvoorstelling wiegend tussen de oude godenwereld en het ‘entre-nous des femmes’.

Actuele en levende kunst, vol passie en sensualiteit.
Dansend van liefde voor de oud-Egyptische wortels, wervelend in arabesken, genotsvolle ontsluiering door vrouwen van hier en nu.

Voor U en ik dus - en de rest van de familie!

 
   
 

Motivatie

Het Amana Dance Theatre wil de oriëntaalse dans haar authentieke vrouwelijkheid teruggeven. Dit doen we door terug te gaan naar de energetische oorsprong van deze dans en door haar artistieke dimensie terug tot leven te wekken in haar vitaal en abstract (d.w.z. niet verhalend) karakter.

Het herscheppen van deze authentieke impulsen en specifieke vormtaal voor ons westers publiek, eerder dan het historisch reconstrueren, is daarbij het expliciet opzet. Daarom kiezen wij bewust voor de artistieke omkadering van danseressen die volop in onze cultuur staan, of bewezen hebben er een diepgaande dialoog mee te willen voeren. Een ‘blanke’ danseres dus in de hoofdrol, een dito danskoor, een stralende vormgeving en een muziek die duidelijk de polslag van het publiek mee in rekening brengt.

De eigenheid van het Amana Dance Theatre ligt enerzijds in haar artistiek-theatrale benadering en anderzijds in de nadruk op de seksuele en culturele differentie, op het gesprek dus tussen evenwaardige partners. Daarmee voegt het Amana Dance Theatre zich niet alleen in de dialoog tussen culturen, maar evenzeer in de dialoog tussen de geslachten.

 
   
 

Artistieke vertaling

Scenografisch wordt in Hafla! de ‘en-ronde’ verhouding tussen een danseres-onder-de-danseressen en een participerend publiek vertaald naar een westers ‘front-stage’ model met de relatie tussen voor-dansende kunstenaressen en een ‘consumerende’ gemeenschap.

De abstractie van de dans wordt geconfronteerd met de abstractie van de vormgeving en de muziek. Rondheid en rechtlijnigheid komen samen in een boeiende arabeske.

In de kostumering wordt de glans verheven tot een onthullende verhulling die de rijkdom van de Arabische cultuur in z’n zuiverheid herstelt.

Vormelijk fascineert Hafla! een publiek dat artistieke eisen koppelt aan een zoektocht naar een ànder dans-vocabularium, d.w.z. een publiek dat zoekt naar een kwalitatief hoogstaande dans die vertrekt vanuit andere (lichamelijke) evidenties en zo andere vormen en ritmes kan bieden.

Inhoudelijk spreekt Hafla! zowel een publiek aan dat multi-cultureel geïnteresseerd is als een publiek dat een vrouwelijke taal zoekt, en daarbij de voortrekkersrol van de dans en het scènegebeuren kritisch wil onderzoeken.

Genieten staat centraal in deze voorstelling, zowel op het podium als voor het publiek. Hafla! is een familievoorstelling die ook gecombineerd kan worden met een oriëntaals dansfeest!

 
   
 
 
 
the art of involvement / de kunst van het engagement
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre