Onze School
 
 

Algemeen

Buikdans (ook wel Oriëntaalse dans, Egyptische dans of Raqs Sharqi genoemd) is waarschijnlijk de oudste dans ter wereld en kent veel verschijningsvormen, van de aloude volkstraditie tot de meest verfijnde cultuurdans. Maar elke stijl is geënt op dezelfde basis: ronde en krachtige bekkenbewegingen.

Danslustigen van 7 tot 107 jaar wijden wij in in de geheimen van deze sensuele dans.
Daartoe organiseren wij wekelijkse cursussen en occasionele workshops in Antwerpen-Mortsel en Turnhout. Organisatoren kunnen bij ons terecht voor workshops op maat (zie boekingen).

De wekelijkse cursussen worden in afgeronde reeksen gegeven.
Workshops zijn gewoonlijk afzonderlijk te volgen.


Er zijn verschillende niveaus mogelijk:

  • beginners/basis: in een korte reeks van een 15-tal uren leren wij jou basisbewegingen aan, meteen gekoppeld aan de 'ziel' zodat je op het einde van de cursus reeds zelfstandig kan dansen op oriëntaalse muziek.
  • doorstroming: hierin verfijnen we de basis-bewegingen en voeren een aantal varianten en stijlelementen in.
  • gevorderden: in elke cursusreeks wordt een ander thema of stijl dieper uitgewerkt, vertrekkende vanuit verfijning van de technieken. Eventueel resulteert dat in een choreografie.
  • thema-workshops (in Antwerpen en op aanvraag): voor half-gevorderden of gevorderden, rond een specifieke stijl, inhoud, choreografie...

Onze Pedagogie

Oriëntaalse dans is niet alleen een lijfelijke kennismaking met die andere cultuur, het is ook een dansende zoektocht naar je eigen vrouwelijkheid en naar een geaarde harmonie in je lichaam.

In onze lessen gaan we terug naar de roots van de oriëntaalse dans: een dans die oorspronkelijk door vrouwen, voor vrouwen gedanst werd.

Persoonlijk contact en samen-dansen onder vrouwen (het entre-nous-des-femmes) staan hierbij centraal. We dansen meestal in een cirkel, met en voor elkaar. Lijfelijke ervaringen delen in groep met andere vrouwen is essentieel, maar tegelijkertijd is elke vrouw uniek, en mag er helemaal zijn in haar eigenheid. Als leraressen hechten wij enorm aan de individualiteit van elke vrouw; wij moedigen elke leerling aan zich te laten zien, binnen een groepsenergie van niet-oordelen en aanmoediging.

Wij beschouwen deze dans als een koninginneweg om terug thuis te komen in ons eigen lijf, in onze eigen emoties, maar ook (en misschien vooral) in de wereld. Inhoudelijke invulling en emotionele kracht spelen een grote rol in onze lessen - zeker in de hogere niveaus. In eerste instantie leren wij de leerlingen improviseren, vrij dansen in de taal die oriëntaalse dans heet. Op een hoger niveau maken we ook regelmatig gebruik van kleine of complexe choreografieën.

Zoals elke andere dans is oriëntaalse dans een kunstvorm. Techniek is daarom onontbeerlijk. Inhoud, emotie, expressie liggen vervat in het gebruik van verfijnde technieken en stijlen. In de lessen is er ook zeer veel aandacht voor houding, voor een goed (efficiënt maar niet uitputtend) gebruik van ons lichaam, ademhaling, doorstroming. Techniek en stijl worden in de diepte uitgewerkt, met ruimte en aandacht voor ieders individuele evolutie.

De taal die oriëntaalse dans is, herbergt ook haar ziel. Laten we die taal in al haar subtiliteiten leren spreken...

 
 
between body and soul blossoms the joy of dancing / tussen ziel en lijf groeit het dansgenot
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre