het ABC van buikdans
 
 

Buikdans

Egyptische buikdans is een oeroude kunst die lichaam en ziel verrijkt. Vandaag leeft ze nog steeds rond Arabische traditionele en populaire muziek. Amana Dance Theatre neemt je mee voor een fascinerende, sensuele en feestelijke reis naar die andere cultuur, met aandacht voor gegronde techniek en bezield bewegen.

Baladi

Het hart van de buik; 'gewone-mensen-buikdans'. Traditionele, populaire en stedelijke buikdansstijl.

Baladi Taksim

Traditionele stedelijke dansstijl met een heel specifiek muzikaal-dansant verloop: van ingetogen tot uitbundig. Een feest van sensualiteit. Buikdans met hart en ziel.

Baladi/Melaya

Stedelijk populaire dans met grote omslagdoek. Speels en ondeugend.

Beduin style

Dans en muziek van de woestijnbewoners, geworteld in het zand van de Sahara. Repetitief en spiritueel, maar ook heel feestelijk.

Belly-Body

Buikdanstraining met veel aandacht voor lichaamsbewustzijn en aarding, harmonische integratie van techniek, kwaliteitsvolle beweging en onderscheid tussen essentie en versiering.

Drum-taksim of trommelsolo

Percussie-solo's brengen energie en pit in je dans, een must voor buikdanseressen.

Ghawazee

Danseressen van Roma-origine, die vandaag in de Saaid leven. Zij zijn de 'oerbuikdanseressen'. Hun dansstijl is ongepolijst, aards en vrij.

Klassieke stijl

De meest 'gecultiveerde' buikdansstijl, zoals gegroeid tijdens de hoogdagen van de buikdans en de Egyptische musicals. Met lyrische en gracieuze bewegingen. Sierlijk, verfijnd en poëtisch.

Maghreb-dans

Traditionele dansen uit Marokko, Tunesië, Algerië, ten westen van de Nijl. Vurige, ontspannende en spirituele dansen.
De traditionele dansen uit Marokko, Algerië en Tunesië behoren tot de wortels van de buikdans, maar staan er ook helemaal los van. Ze komen uit de buik van het volk en zijn - in tegenstelling tot buikdans - veel minder gestileerd of beïnvloed door de Oriënt. Ze hebben een geheel eigen energie en ritme.
De dansen zijn, net als de oorspronkelijke uitvoerders ervan (berbers, bedoeïenen, touareg, kabyliërs...) diep verbonden met 'hun' aarde, hun regio. Elke regio, elke bevolkingsgroep heeft haar eigen muziek en dans, met eigen typische bewegingen.

Saaidi

Wellicht de meest levende traditioneel-Egyptische stijl van buikdans, afkomstig uit de Saaid, het Zuiden van Egypte. Saaidi wordt gedanst in de dorpen aan de oevers van de Nijl, zowel door mannen als vrouwen. Zeer typisch is de stokdans, of 'Raqs-el-Asaya', een speelse variant op de mannelijke gevechtsdans 'Tahtib'. Koninklijk, krachtig en feestelijk.

Shaabi & pop

Egyptische ‘streetdance’ is een stedelijke, uptempo maar ook relaxte muziek- en dansstijl. Pittig en stout.

Sluierdans

Onthullen en verhullen, betoverend en mysterieus, dansen met de lucht.

Taksim

Taksim betekent solo-improvisatie. Elk traditioneel instrument vraagt een specifiek dansant antwoord.

 
 
between body and soul blossoms the joy of dancing / tussen ziel en lijf groeit het dansgenot
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre