Amana Dance Theatre
 
 

Het Amana Dance Theatre is een artistiek buikdansgezelschap en -school met wortels in het theater. Ons werk is een bijzondere mix van artistieke gedrevenheid, politiek engagement en diep-menselijke betrokkenhed. Niet het entertainende karakter, maar wel de artistieke, culturele en vrouwelijke essentie van de dans blijft ons prikkelen.

Als één van de pioniers van de buikdanskunst in België kan het Amana Dance Theatre terugvallen op een rijke basis in diverse vormen van lichaamswerk, een voortdurende artistieke omkadering, en een gegronde en geïntegreerde kennis van (buik)danstechnieken, -stijlen en achtergronden.
Tegelijkertijd ontwikkelde het Amana Dance Theatre een eigen dans-pedagogie die vrouwen van alle leeftijden, kleuren en maten uitnodigt om thuis te komen in hun lichaam en in de dans.

In de dagelijkse praktijk als dansschool is Amana Dance Theatre niet zozeer geïnteresseerd in het opleiden van entertainsters, maar in het uitnodigen van alle vrouwen om hun eigen grootsheid te vinden, ruimte te durven innemen, lichamelijk te communiceren met andere vrouwen…

Vandaag koesteren wij nog steeds een diepe liefde voor en een sterke band met Egypte, geboortegrond van oriëntaalse dans. Maar ook de rest van Noord-Afrika fascineert ons. De buikdans vindt haar oorsprong hoofdzakelijk ten oosten van de Nijl. Ten westen van de Nijl bieden de Maghreb-landen Marokko, Tunesië en Algerije hun eigen rijkdommen en mysteries.

Meer info over buikdans en het Amana Dance Theatre: klik hier

Bezielster van het Amana Dance Theatre is Vera Van den Berghe: actrice, danseres en pedagoge. Haar muzikaal gehoor en haar affiniteit met Egyptische soul brengen haar rechtstreeks naar het hart van de buikdans: de Nijl stroomt in haar bloed. Sinds vele jaren richt zij haar blik ook naar het westen van de Nijl: de diversiteit en levenskracht van de Maghebijnse woestijndansen, stadsdansen en berberdansen blijven haar boeien. De schoonheid, de innerlijke en spirituele rijkdom van deze oeroude dansen te mogen delen met publiek en leerlingen is haar passie. Dit is haar verhaal:


"Met de traditionele dansen uit de Maghreb kwam ik voor het eerst in contact in de jaren 1990 in Frankrijk. Ik volgde er een tijd lang intensieve zomertrainingen bij de Algerijnse danser en kenner van vele tradities El Hadi Cheriffa. Het was letterlijk een wereld die voor me openging, niet in het minst omdat we uitsluitend op live muziek dansten. De lessen waren verfrissend, verrijkend en inspirerend en zijn me in al mijn buikdans-jaren bijgebleven.
In de loop der jaren ging mijn hart ook in de buikdans meer en meer uit naar de wortels en oude danstradities. En zo keerde mijn blik zich vele jaren na de eerste kennismaking weer naar de Maghreb-dans.
Buikdans en Egyptische folklore behoren intussen tot het universeel dansrepertoire. Maar dansen uit de Maghreb zijn plaatsgebonden en behoren tot de levende volkscultuur. Scholing is dus niet zo makkelijk te vinden. Toch had ik het geluk enkele meesters te ontmoeten: Annick Baillieul en haar groep ‘De Dans Ruh’ uit Gent, Leila Haddad: Tunesische in Parijs, Helene Eriksen: Amerikaans-Duitse dans-etnologe, de Marokkaans-Engelse Nawarra, de wonderbaarlijke Algerijnse artieste Amel Tafsout, die vandaag in de USA verblijft; recentelijk de Algerijns-New Yorkse Esraa Warda, en het Parijse artiesten-collectief Troupe Kif Kif Bledi.
Mijn doel en genot is het om de spirit, de essentie, de energie en de feel van de dansen te vatten. Vanuit liefde en respect, maar ook vanuit mijn eigenheid een dialoog aangaan met die andere cultuur is telkens een bad van levensvreugde. Het is een levens-inspiratie die ik graag met mijn leerlingen wil delen."

 
 
heavy hips, light feet / zware heupen, lichte voeten
 
home | © 2011 Philip Demeester