Aarding en Lichtheid
 
 

Door: Vera Van den Berghe
Brief aan lesgeefsters-teamgenoten bij aanvang van het seizoen 2003-2004

 

Lieve teamgenoten,
Lieve Karla en Hilde,

Deze keer geen bijeenkomst maar een briefje om jullie te steunen in deze mooie kans om nieuwe leerlingen te laten delen in de grootsheid van buikdans.

Deze zomer heb ik het geluk gehad om een paar fantastische workshops te kunnen geven. De deelnemers hebben mij telkens opnieuw uitgenodigd nog méér in de diepte te gaan. In hun ogen zag ik weer die sterretjes, die diepe vreugde die de dans kan teweegbrengen. Dat ik dat mag geven aan andere vrouwen (ook al is niet iedereen even ontvankelijk) is een grote rijkdom. Vergeet niet naar die sterretjes in de ogen van je leerlingen te kijken: het is waarlijk voeding voor de ziel.

Voor jullie heb ik enkele ‘sterretjes-themas’ proberen te verwoorden, misschien geeft het je wat inspiratie of steun. In ieder geval, wees niet bang om bij je lessen vanuit je ziel te praten: je kwetsbaarheid maakt je mooi en sterk.

Ik wens jullie voor dit seizoen alle kracht om te geven, en alle ruimte en openheid om terug te krijgen.

Vera

Je vertikale as:

Ontwikkel, zoek en ontsluier je eigen innerlijke kracht (je ruggengraat), terwijl je je oppervlak, je buitenkant meer en meer gaat loslaten om te schudden en trillen, glijden en schokken, wiegen en draaien. Die sterke innerlijke kracht, die vertikale, die ruggengraat maakt wezenlijk deel uit van de dans. Buikdansen stijgt ver uit boven het popperige, het behaagzieke. In buikdansen zit altijd ook iets gevaarlijks, een vrouwelijke oerkracht die wij in onze cultuur al lang vergeten zijn.

Over ontspannen en licht zijn:

In wezen ben je zo licht als een ballon, je hoeft jezelf helemaal niet te dragen. Spanningen maken je zwaar, maar je kan ze loslaten als zandzakjes ballast. Laat bij elke uitademing een beetje ballast vallen; bij elke uitademing kan je meer ontspannen en tegelijkertijd lichter worden. Zoek naar de impuls voor een echte ‘zucht van verlichting’, laat je glimlach je helpen. Schenk alle spanning/zwaarte/ballast aan de aarde, je krijgt er lichtheid voor in de plaats, je rijst op uit de aarde.

Bij het stappen:

Niet de eindbestemming is belangrijk, maar de weg er naar toe. Je schrijdt als een koningin door de ruimte en geeft toevallige of niet-toevallige kijkers alle tijd om je te zien, om naar jou te kijken. Dat is waar deze dans over gaat: je mag er zijn, je mag gezien worden, je mag de ruimte innemen, precies zoals je bent, want die koningin, die godin, dat ben je al.

Open je ogen, laat je blik in de ruimte zijn: een levende, maar rustige blik. Laat de anderen toe naar je te kijken. Laat je in de ogen kijken, laat je in de ziel kijken. Wie je ziel kan zien zal je niet meer op je uiterlijk beoordelen. Je laten aankijken is je kwetsbaarheid en je kracht.

Je mag er zijn, je mag gezien worden, je mag de ruimte innemen.

Laat je blik in de ruimte rusten en open zo de deur voor de wijsheid van je lichaam. Je laat de controle van je wil los en je lichaam neemt over. Dat moment is de overgang van het bewust (met je wil) doen van een beweging (of stap) naar dans. Die ‘dans-kwaliteit’ wordt dikwijls nog vergroot op het moment dat er een glimlach komt (door onverwacht oogcontact met een andere danseres bvb). 'Werken' wordt 'genieten', ‘doen’ wordt ‘dans’.

Je ogen en je hart kiezen richting, je voeten komen in beweging, laat je bekken los, het zal vanzelf dansen op het ritme van je voeten.

 
 
belly-thinking, mind-feeling / denken met de buik, voelen met het verstand
 
home | ©2006 Philip Demeester & Amana Dance Theatre